Новини // Герб та прапор м.Тлумач

12/09/2012

 Тлумацька міська рада з метою вивчення зауважень та пропозицій просить громаду м.Тлумача переглянути проекти геральдичних знаків ( герба та прапора м.Тлумача). Зразки геральдичних символів знаходяться у розділі "Фотогалерея", альбом "Герб та прапор м.Тлумач".

За більш детальною інформацією звертайтесь за адресою: м.Тлумач, вул. Макуха,2, кабінет секретаря Тлумацької міської ради, тел. 2-31-25.

Герб міста Тлумача— геральдичний символ міста Тлумача Івано-Франківської області.

Опис

Щит із зображенням особи Тлумача (в літописі - толмача) з книгою, семикутної зірки та колосків на синій площині.Щит вписується у декоративний картуш та увінчується міською мурованою короною з трьома зубцями.

Герб складається з чотирьох частин:

Картуш– декоративна барокова композиція, яка обрамлює щит.

Срібна мурована корона з трьома зубцями символізує Тлумач як місто.

Блакитний щит із зображенням Тлумача, книгою, семикутною зіркою та колосками. Блакитний колір щита, що символізує небо, уособлює висоту, великодушність, чесність, вірність і бездоганність,є основою для зображення особи Тлумача, який сидить з книгою на колінах і думає над її змістом. Він підняв правицю до неба, вказуючи на семикутну зірку, сонце, яке завжди має сяяти над містом.

Книга— символ високої культури і високої релігії. Як джерело мудрості одкровення є «священною книгою». Книга — емблема просвітництва, знання, освіти. Відкрита книга символізує чистий розум та освіченість.Зображення книги на деяких старих гербах — пряме зображення Святого письма – Біблії, Корану, Талмуда, Тори та ін., емблема святої книги. У цьому гербі у неї це ж значення — Біблія перекладена тлумачами різними мовами, і українською також, покровителем яких сьогодні вважається Святий Ієронім,християнський теолог, письменник, відомий як перекладач тексту Біблії з грецької та гебрейської мов на тогочасну латинську мову.

Срібний (графічно білий) колір зображення Тлумача та міської мурованої корони символізує благородство, відвертість, а також чистоту, невинність і правдивість.

Жовта семикутна зіркасимволізує сім доріг, які сходяться до Тлумача: одна з Палагич, друга з Локіток, третя з Гончарівки, четверта з Озерян, п’ята з Королівки, шоста з Колінців, сьома з Надорожної. У давнину семикутна зірка означала сонце. Колядники заходили в двір, будили господаря: «Прокинься, господарю, прокинься, в твій дім заходить нове сонце!» Жовтий колір — це колір небесних світил, колір Сонця, сонячного проміння, без якого неможливе існування, життя.

Золота (жовта) семикутна зірка була основним елементом давнього герба Тлумача. На неї вказує толмач і як на історичний знак Тлумача, на минуле міста, без якого не було б сьогодення.

Колоскиє символом однієї з найбільших святинь українського народу – хліба, символом урожайності та процвітання. Вони відображають працьовитість і єдність народу та є символом родючості української землі. Колоски символізують життя і вказують на головні риси характеру жителів міста: працелюбність, гостинність, любов до рідної землі.

Лаврова гілка– символ слави, благородства, мужності та патріотизму.

Синій хрест на прапорі означає річки, над якими розташувалося місто, а білий колір є символом чистоти та ясних помислів. Прапор несе елементи герба, він повністю відповідає вексилологічним вимогам та історичній традиції. Цей символ може застосовуватися, як звичайний прапор (із кріпленням до вертикального древка), або із додатковим горизонтальним кріпленням (у залі міської ради або в кабінеті міського голови).

З історії герба міста

Тлумач було засновано ще за часів Галицько-Волинського князівства: перша згадка про це місто в Іпатіївському літописі датована 1213 роком. У той час околиці Тлумача були місцем запеклих боїв молодого князя Данила Романовича та його прибічників із військами угорського королевича Коломана за галицький княжий стіл.

За доби польського панування Тлумач належав до Галицького повіту однойменної землі Руського воєводства. 1448 року король Казимир Ягайлончик обдарував місто привілеєм на магдебурзьке право, згідно з яким Тлумацьким міщанам дозволялося мати магістрат і влаштовувати щорічні ярмарки. Тоді, очевидно, Тлумач дістав і герб, однак його символіка нині є невідомою.

У XVIII столітті місто стало власністю графів Потоцьких, а пізніше, з 1810 року, уже за часів австрійського панування, - графів Дзєдушицьких, у володінні яких залишалося до середини XIX століття.

Невдовзі цісарський уряд затвердив для Тлумача як повітового міста Станіславської округи герб, успадкований, імовірно, з часів королівської Польщі. На його блакитному тлі містилася золота семипроменева зірка, а щит вінчала королівська корона. Подібний малюнок зірки був у минулому атрибутом шляхетського герба "Гульденштерн", який надавався переважно шведським вихідцям, однак причину появи цього символу на Тлумацькому міському гербі поки що не з'ясовано.