Новини // У Тлумачі працював обласний координаційний комітет допомоги учасникам АТО

17/07/2015

У четвер, 16 липня, у Тлумачі відбулось про виїзне засідання Івано-Франківського обласного координаційного комітету допомоги учасникам АТО, які постраждали під час бойових дій та їхнім сім’ям. Провів його співголова комітету Зіновій Шкутяк. Участь у засіданні взяли голова районної державної адміністрації Володимир Габурак, заступник голови РДА Василь Овчарчин, члени районного Координаційного комітету допомоги учасникам АТО, які постраждали під час бойових дій та їхнім сім’ям, а також представники громадської організації «Тлумацьке районне об’єднання учасників АТО» та засобів масової інформації.

Розпочалось засідання з невтішної статистики: на 16 липня 2015 року на Прикарпатті налічується 58 військовослужбовців, які загинули у ході проведення антитерористичної операції, 327 чоловік отримали поранення різного ступеня тяжкості. Представник обласного координаційного комітету Ганна Беляшова повідомила, що з початку року до обласної ради звернулися 113 осіб, за розглядом їхніх заяв було виплачено 210 000 грн. матеріальної допомоги. А Зіновій Шкутяк додав, що для цих потреб в обласному бюджеті закладено 14 млн. грн.

Опісля про свою роботу звітували представники районного Координаційного комітету допомоги учасникам АТО. На сьогодні у районі є 118 осіб, які приймали або приймають участь в АТО, троє вихідців з району загинули, один вважається безвісти зниклим. Задля підтримки цих людей на Тлумаччині у цьому напрямку зроблено чимало. Начальник управління соціального захисту населення РДА Марія Соловій проінформувала про розроблену та затверджену рішенням сесії районної ради Програму підтримки сімей загиблих (постраждалих) під час масових акцій громадського протесту в період з 21 листопада 2014 року по 21 лютого 2015 року, військовослужбовців і працівників правоохоронних органів, які брали участь в Антитерористичній операції в східних областях України.  Відповідно до цієї програми сім’ї загиблихучасників АТО отримують стовідсоткову знижку в межах норм споживання за користування житлом, комунальними послугами, стаціонарним телефоном, знижку вартості твердого палива і скрапленого балонного газу для осіб, які проживають в будинках, що не мають центрального опалення. Членам сімей загиблих або померлих внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних під час участі в антитерористичній операції, щомісячно виплачується грошова допомога в розмірі 250 грн.

З районного бюджету сім’ям загиблих виділено понад 120 тис. грн. та 220 тис. грн. як матеріальну допомогу учасникам антитерористичної операції. 21 учасник АТО отримав статус учасника бойових дій і відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» отримує пільги. В управлінні соціального захисту РДА таким особам одразу рекомендують санаторно-курортне лікування.

Про забезпечення захисників України земельними ділянками для будівництва і обслуговування житлових будівель та господарських, виготовлення необхідної документації говорили голова районної державної адміністрації Володимир Габурак та начальник відділу Держземагенства у районі Руслан Підлипчак. Останній повідомив про звернення до відділу 29-ти учасників АТО та процес виготовлення необхідної документації. Володимир Габурак проінформував, що у межах міста Тлумача виділено земельний масив під житлову забудову,  Спеціальною робочою групою Тлумацької міської ради, яку очолив міський голова Володимир Корженьовський, визначено порядок виділення земельних ділянок для тлумачан та жителів району. Перевага надаватиметься сім’ям загиблих, поранених бійців, учасників бойових дій, демобілізованих бійців та тих, хто більше року виконує бойові завдання на сході України. 

За інформацією головного лікаря Тлумацької районної лікарні Івана Бойчука, для бійців української армії у лікувальному закладі буде створено палату на 10 ліжок. Також лікарня подбала і про навчання персоналу основам надання психотерапевтичної допомоги учасникам АТО.

Директор районного центру соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді Уляна Гринишин розповіла про системну роботу у питанні підтримки сімей бійців, їх соціально-психологічну реабілітацію, налагодження співпраці з волонтерськими та благодійними організаціями, організацію відпочинку, дозвілля та оздоровлення дітей з таких сімей. Для цих дітей у червні відділом у справах молоді та спорту РДА було організовано спортивний турнір. 

Окрім перечисленого, на засіданні йшла мова про працевлаштування демобілізованих бійців, яке, за словами Зіновія Шкутяка, є важливим фактором у соціально-психологічній реабілітації військовослужбовців. Директор районного центру зайнятості Михайло Богович розповів про кількість демобілізованих осіб, які звернулися до Центру та перспективи їх працевлаштування. Говорили на засіданні і про інформаційну підтримку мобілізаційних заходів.

Насамкінець заступник голови райдержадміністрації Василь Овчарчин повідомив про підтримку військовослужбовців з району та області Благодійним Фондом оборони Тлумаччини. Впродовж його діяльності жителів району, підприємства та благодійники з-за кордону внесли на підтримку української армії понад 800 тис. грн. Це дозволило забезпечувати бійців якісним одягом, взуттям та амуніцією.

Інші новини